Tjekliste til motorbådskøb — Bådnyt

30 Янв 2014 | Author: | No comments yet »
Bavaria 31 Sport

Tjekliste til motorbådskøb

Det kan være svært at holde styr på det hele, når man skal købe brugt motorbåd. Vi guider dig.

Se efter om båden virker fin i linjerne, og om fenderlister, vindspejl og udstyr sidder ordentligt.

Noter ridser og skrammer og dårligt udførte reparationer og huller efter udstyr, der er taget ud.


Afprøv om rat, motorhåndtag, klapsæder, luger og lemme kører godt uden slinger.

Båden skal altid beses på land. Propeller skal løbe let og jævnt og skal kunne drejes rundt med en finger. Propeller skal desuden være uden skader. Se nøje efter skader og svagheder under vandlinjen. Er der buler eller lunker i forløbet af undervandslinjerne, så er bunden blød, find en anden båd.

Trailerbåde kan blive bløde omkring bådrullerne. Bunden skal lyde hård, når man banker let på den med en lille hammer. Propellen og gearhuset skal være uden skader, og zinkanoderne friske.

I kahytten Se omhyggeligt efter spor fra vandindtrængen omkring vinduer og luger. Løft bundbrædder og se efter vand. Prøv at banke på skotter og kahytsopbygning med en kNyhedernæve. Alt skal sidde fast. Lugter den godt? Ellers har der været vand i den og indtrækket er måske begyndt at mugne.

Bavaria 31 Sport

I motorrummet Det skal være rent og velordnet, og motoren må ikke svede olie, for så står den måske overfor en reparation. Motorens alder er ikke noget problem, bare servicebogen er i orden. Tjek brændstoftanken, om den er tæt. El-systemets samlinger og kontakter skal sidde vel beskyttet. Regn med at el-systemet begynder at gøre knuder efter 10 år.

Osmose Alle bådkøberes skræk er at få osmose i glasfiberen. Fænomenet skyldes uvidenhed omkring glasfiberstøbning i glasfiberbådenes barndom og er ikke særlig udbredt længere, men det kan opstå i ældre både. Osmose kan som regel kun konstateres som vabler, mens båden er i vandet og de første 14 dage efter den er taget på land. Moderne både bliver næsten altid malet med vandtæt primer før de søsættes, hvilket hindrer osmose i nogle år. Forlang dokumentation.

Udstyr Mange brugtbåde er flot udstyret med navigationsinstrumenter, selvstyrer/ autopilot og VHF-radio. Lad dig ikke imponere! Efter et par sæsoner er udstyret kun et salgsargument, og efter 5-6 år virker det forældet i forhold til moderne instrumenter. Husk i øvrigt, at en marineradio kræver personlig licens og sendetilladelse. Anker, fendere, fortøjninger, badestige og pagaj bør forefindes, hvorimod man ikke kan regne med at få de lovpligtige redningsveste med i købet. Kalecher og cockpittelt: Efterse om alle lynlåse, knapper og snørehuller er i orden. En vis falmning og pænt udførte småreparationer må accepteres efter bådens alder.

Prøvetur Man sejler prøvetur med sælgeren om bord. Motoren skal starte villigt og uden at ose — ikke at forveksle med damp fra udstødningen — og motorhåndtaget skal køre uden modstand. Styringen skal fungere uden at binde og uden slør og motoren skal tage gassen villigt. Motorens powertrim efterprøves i yderstillingerne. En speedbåd bringes op i planing og sejles et stykke tid med marchhastighed (16-19 knob). Spørg sælgeren om bådens tophastighed og tjek den efter. Båden skal være villig til at slå sving, men mindre speedbåde styrer dog ikke helt ens fra den ene siden til den anden p.gr. af propellens drejningsmoment. Der må ikke være mislyde eller knirken og raslen, når båden tager bølgerne. Prøv om gearet skifter villigt og uden mislyde mellem frem og bak. Når motoren er grundigt varm, sættes i tomgang og frigear, og nu ser man på instrumenterne. Hvis temperaturen stiger og olietrykket falder, er motoren langt fra topformen. En udenbordsmotor skal falde relativt hurtigt tilbage til tomgang og køre jævnt uden at hakke.

Funktionstest Prøv alle luger og klapper og foldesæder under prøvesejladsen. Prøv om komfur og toilet virker. Åbn og luk for søventiler. Tænd og sluk for alt, hvad der kan tændes og slukkes. Efterprøv navigationsapparater og lanterner. Smid en spand vand over luger og vinduer og se om de holder tæt.

Bavaria 31 Sport
Bavaria 31 Sport

Interesting Articles

Tagged as:

Here you can write a commentary on the recording "Tjekliste til motorbådskøb — Bådnyt".

* Required fields
All the reviews are moderated.
Twitter-news
Our partners
Follow us
Contact us
Our contacts

dima911@gmail.com

Born in the USSR

423360519

About this site

For all questions about advertising, please contact listed on the site.


Boats and Yacht catalog with specifications, pictures, ratings, reviews and discusssions about Boats and Yacht